Γυναίκες που μπήκαν νωρίς στην εμμηνόπαυση ή που δεν γέννησαν ποτέ μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 28.000 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση που δεν είχαν καρδιοπάθεια στην έναρξη. Κατά τη διάρκεια 13 ετών, κατά μέσον όρο, ποσοστό 5,2% νοσηλεύτηκε για καρδιακή ανεπάρκεια.

Στην έρευνα, η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και η σχέση ήταν πιο δυνατή στις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση με φυσιολογικό παρά με χειρουργικό τρόπο.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση.

Γυναίκες που δεν γέννησαν ποτέ φάνηκε να έχουν αυξημένο κίνδυνο για είδος καρδιακής ανεπάρκειας στο οποίο η αριστερή πλευρά της καρδιάς αποτυγχάνει να χαλαρώνει όπως θα έπρεπε. Η σχέση δεν οφειλόταν σε υπογονιμότητα.

Η ύπαρξή πολλών παιδιών δεν συνδεόταν με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Η Dr. Nisha Parikh του University of California, δήλωσε ότι το εύρημα ότι η βραχύτερη αναπαραγωγική διάρκεια συνδεόταν με μετρίως αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου που συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο