Ερευνητές προειδοποιούν ότι εκτός από τον υψηλό ΔΜΣ, άνθρωποι με αυξημένο κοιλιακό λίπος ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, περιλαμβανομένων του μαστού και του εντέρου- ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση της περιμέτρου μέσης κατά 11 εκατοστά, ο κίνδυνος καρκίνων σχετικών με την παχυσαρκία –μαστού, εντέρου, μήτρας, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρών, ήπατος, ωοθηκών, θυρεοειδούς κ.α. αυξανόταν κατά 13%.

Ο ερευνητής Heinz Freisling, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ΔΜΣ και το μέρος που τοποθετείται το λίπος στο σώμα μπορούν να είναι καλοί  δείκτες του κινδύνου για καρκίνο λόγω παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, το λίπος γύρω από τη μέση μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικό για ορισμένα είδη καρκίνου.

Η πρόσθεση σχεδόν 8 εκατοστών στους γοφούς, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα έντερα κατά 15%.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το επιπλέον σωματικό λίπος μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών, να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης και να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Όλοι οι παραπάνω είναι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι 3 διαφορετικές μετρήσεις σωματικού μεγέθους- ΔΜΣ, περίμετρος μέσης και αναλογία μέσης/ γοφών- προέβλεπαν παρόμοιο κίνδυνο για καρκίνο σχετικό με την παχυσαρκία στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές συνδύασαν στοιχεία 43.000 συμμετεχόντων που είχαν παρακολουθηθεί για 12 χρόνια κατά μέσον όρο και περισσότεροι από 1.600 διαγνώστηκαν με καρκίνο λόγω παχυσαρκίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer.

Πηγές:
British Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα