Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού, στην παιδική ηλικία.

Η Catherine Hawrylowicz, καθηγήτρια του King's College London, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των περιστατικών άσθματος διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία- κάτι που ενδεχομένως υπονοεί ότι η αιτία της νόσου προέρχεται από την εμβρυική ζωή και τα πρώτα χρόνια.

Η έρευνα εξέτασε την επίδραση λήψης συμπληρωμάτων 4.400 IU βιταμίνης D3 την ημέρα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κύησης σε σύγκριση με τη συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη 400 IU, στο ανοσοποιητικό σύστημα νεογέννητων.

Πενήντα μια γυναίκες αντιμετωπίστηκαν από τη 10η έως την 18η εβδομάδα με χαμηλής ή υψηλής δόσης συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η έρευνα έδειξε ότι δείγματα αίματος μωρών από μητέρες που έλαβαν υψηλότερη δόση βιταμίνης D3 έδειξαν ότι τα μωρά είχαν ενισχυμένο ανοσοποητικό σύστημα.

Η Hawrylowicz δήλωσε ότι έρευνες έως σήμερα που εξέτασαν σχέσεις μεταξύ της βιταμίνης D και του ανοσοποιητικού συστήματος στο μωρό ήταν έρευνες παρατήρησης.

Για πρώτη φορά, ερευνητές έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στην κύηση μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά την αντίδραση του ανοσοποιητικοί του νεογέννητου μωρού, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του παιδιού από το άσθμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Allergy and clinical immunology.

 

 

Πηγές:
Allergy and clinical immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα