Ηλικιωμένοι με επίμονο πόνο έχουν ταχύτερη έκπτωση μνήμης καθώς γερνούν και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια χρόνια αργότερα-δείκτης ότι ο χρόνιος πόνος θα μπορούσε να συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, ανακάλυψαν ερευνητές.

Η έρευνα του University of California San Francisco, έδειξε ότι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο τείνουν να έχουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και βλάβη στη μνήμη.

Συγκεκριμένα, όταν ο πόνος είναι σοβαρός ή προκαλεί αναμάσημα των σκέψεων, αυτό θα μπορούσε να οδηγεί μέρος της προσοχής να παρεμβάλλεται στη σταθεροποίηση της μνήμης.

Ως αποτέλεσμα, οι ενήλικες αυτοί βρίσκουν πιο δύσκολες τις εργασίες της καθημερινότητας όπως να ελέγχουν τα φάρμακα και τα οικονομικά τους.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 10.000 συμμετεχόντων, ηλικίας 60 ετών και άνω, για διάστημα 12 ετών

Ηλικιωμένοι που είχαν συστηματικά μέτριο ή σοβαρό πόνο είχαν μειωμένη λειτουργία μνήμης με 9,2% ταχύτερο ρυθμό σε εξετάσεις που έγιναν 10 χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα δείχνουν προς νέους τρόπους εξέτασης του πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τα νοητικά προβλήματα της γήρανσης.

Η Elizabeth Whitlock, δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να διατηρούν τις νοητικές τους ικανότητες για να μείνουν ανεξάρτητοι.

Ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της υψηλότερης πρόσληψης αναλγητικών,  όπως οπιοειδή.

Μπορεί ενδεχομένως η εμπειρία του πόνου να μετριάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να κωδικοποιεί αναμνήσεις και άλλες νοητικές λειτουργίες. Ή το συναισθηματικό στρες που προκαλεί ο πόνος να ενεργοποιεί οδούς στρες-ορμονών στον οργανισμό που εμπλέκονται στη νοητική εξασθένηση.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου θα μπορούσε να προστατεύει τις νοητικές ικανότητες, δήλωσε η ερευνήτρια.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα