Ένα αυγό σε ημερήσια βάση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει μικρά παιδιά που δεν τρέφονται σωστά να φθάσουν σε υγιές ύψος, σύμφωνα με έρευνα του Ecuador.

Τα αυγά φάνηκε να δίνουν ώθηση στα νεογνά.

Όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics, θα μπορούσε να είναι πιο οικονομικός τρόπος πρόληψης του χαμηλού ύψους.

Τα πρώτα 2 χρόνια είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη-το χαμηλό ύψος είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμο.

Η φτωχή διατροφή είναι σημαντική αιτία μικρού ύψους σε συνδυασμό με λοιμώξεις και νόσους.

Η Lora Iannotti πραγματοποίησε έρευνα στην ύπαιθρο του Ecuador και έδωσε σε πολύ μικρά παιδιά, 6-9 μηνών, αυγά για να διαπιστώσει αν θα υπήρχε όφελος.

Μόνο μισά από τα 160 νεογνά που έλαβαν μέρος στη δοκιμή έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα για 6 μήνες-τα υπόλοιπα παρακολουθήθηκαν για σύγκριση.

Οι ερευνητές επισκέπτονταν τα σπίτια των παιδιών κάθε εβδομάδα για να σιγουρευτούν ότι ακολουθούσαν το πρόγραμμα και να ελέγξουν την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων, όπως αλλεργίες στα αυγά.

Το χαμηλό ύψος ήταν πολύ λιγότερο συχνό στην ομάδα που κατανάλωνε αυγά μέχρι το τέλος της έρευνας –ποσοστό 47% χαμηλότερο από την ομάδα ελέγχου, παρόλο που σχετικά περισσότερα από τα μωρά που κατανάλωναν αυγά εθεωρούντο κοντά για την ηλικία τους, στην έναρξη.

Ορισμένα από τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου έτρωγαν αυγά, αλλά όχι τόσα όσα η άλλη ομάδα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη από το πόσο αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση.

Επίσης, το αυγό είναι προσβάσιμο και φτηνό για πληθυσμούς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πείνα ή σε ελλείψεις σε θρεπτικές ουσίες.

Όπως δήλωσε, τα αυγά είναι σημαντική τροφή για μικρά παιδιά με μικρά στομάχια.

Περιέχουν συνδυασμό θρεπτικών ουσιών, που θεωρεί πως είναι σημαντικές.

Πηγές: Pediatrics.