Ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Κ. Δαΐκος, ανακηρύχθηκε χθες Επίτιμος Καθηγητής της Σχολής, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. 

Ο Γεώργιος Κ. Δαΐκος γεννήθηκε στη Ζαχάρω της Ηλείας. Απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας στην Αθήνα και ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησε σε δύσκολες συνθήκες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τις Η.Π.Α. Μετεκπαιδεύτηκε, αρχικά, στη Βοστώνη στις Λοιμώξεις και στην Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία. 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’50, εντάχθηκε στη Δ΄ παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με τον Βασίλειο Μαλάμο, ο οποίος, όταν εξελέγη καθηγητής της Θεραπευτικής, δημιούργησε μια επιστημονική ομάδα από νέους γιατρούς στο νεόδμητο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», με τον Γεώργιο Δαΐκο ανάμεσά τους, ως Πανεπιστημιακό Επιμελητή.

Ο καθηγητής Δαΐκος είχε μια λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, τόσο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και στο εξωτερικό. Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις, πάντα με απαράμιλλη προσήλωση, προσφέροντας σημαντικό έργο. Η συμβολή του ειδικότερα σε θέματα Λοιμωξιολογίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Είναι πολυάριθμες οι δημοσιεύσεις του, οι ανακοινώσεις του σε διεθνή Συνέδρια και οι διακρίσεις του σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον Γεώργιο Κ. Δαΐκο ως «μία εξέχουσα προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει πολλαπλώς στην Επιστήμη και την Κοινωνία». Επίσης, τόνισε ότι, εκτός της επιστημονικής του κατάρτισης και της εξαιρετικής του διδασκαλίας, τον χαρακτήριζε η αγάπη για τον κάθε πάσχοντα και κυρίως η "διαπροσωπική σχέση" που δημιουργούσε με κάθε ασθενή και μέσω της συζήτησης μαζί του οδηγείτο στη διερεύνηση του προβλήματος του συγκεκριμένου ατόμου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Ευστράτιο Πατσούρη, και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Πέτρο Π. Σφηκάκη. Η  παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έγινε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Νικόλαο Κατσιλάμπρο και την Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Ελένη Γιαμαρέλλου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον τιμώμενο, πριν από την αντιφώνησή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα