Μόντρεαλ, της απεσταλμένης μας Σοφίας Νέτα

Στο κλείσιμο του Παγκόσμιου Συνεδρίου XII Metropolis World Congress και της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημάρχων (AIMF -Association Internationale des Maires Francophones) του 2017, οι δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου υιοθέτησαν ομόφωνα και υπέγραψαν την Διακήρυξη του Μόντρεαλ.

Η Διακήρυξη αυτή ορίζει τη δέσμευση των πόλεων να συνεργαστούν για την ανάληψη τοπικών και παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ιδίως ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Η Διακήρυξη αναδεικνύει την ηγετική θέση και τη συμμετοχή των πόλεων στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων θεμάτων του κόσμου μας.

«Εμείς, οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι πόλεων από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, είμαστε περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να ασκήσουμε με ισχύ τα  ηγετικά μας καθήκοντα και να εργαστούμε για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων που επηρεάζουν τους κατοίκους των πόλεων, και μάλιστα το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Διακήρυξη του Μόντρεαλ επιβεβαιώνει τη δέσμευση των πόλεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Τοπικών Ηγετών για το Κλίμα, ανεξάρτητα από το διεθνές πολιτικό πλαίσιο», δήλωσε ο Denis Coderre, Δήμαρχος του Μόντρεαλ και Πρόεδρος του Συνεδρίου.

Επίσης τονίζει την αποφασιστικότητα των υπογραφόντων για την επίτευξη της Νέας Αστικής Ατζέντας (New Urban Agenda), που υιοθετήθηκε στο Κίτο από τα Ηνωμένα Έθνη το 2016, καθώς και του συνόλου των Στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Διακήρυξη επαναλαμβάνει επίσης τη δέσμευση των πόλεων για υποστήριξη της οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης, της διαφάνειας, της ισότητας, της ειρήνης και της αρμονικής συμβίωσης απέναντι στη βία.

Εκτός από τις εκατοντάδες πόλεις και Μητροπόλεις μέλη του Metropolis και του AIMF, μεγάλα διεθνή δίκτυα όπως τα United Cities and Local Governments (UCLG), C40 Cities Climate Leadership Group και το Διεθνές Συμβούλιο για Τοπικές Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες (ICLEI) συμφώνησαν ομόφωνα για τη Διακήρυξη του Μόντρεαλ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα