Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν τουλάχιστον 5 φάρμακα περπατούν πιο αργά σε σχέση με όσους λαμβάνουν λιγότερα.

Η πολυφαρμακία μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως πτώσεις, αδυναμία, αναπηρία και πιθανό θάνατο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 482 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και της κινητικότητάς τους στην έναρξη της έρευνας και σε ετήσια βάση από τον Ιούνιο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2016. Κανένας δεν χρειαζόταν βοηθήματα για το περπάτημα κατά την αξιολόγηση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Πολυφαρμακίας και μη, με περίπου το 34% να χρησιμοποιεί τουλάχιστον 5 φάρμακα και το 10% περισσότερα από 8.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα πολυφαρμακίας ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, διαβήτη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ιστορικό καρδιακών προσβολών.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν πτώση τον προηγούμενο χρόνο και ήταν πιο υπέρβαροι σε σύγκριση με όσους δεν ανήκαν στην ομάδα.

Οι ερευνητές έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως χρόνια προβλήματα υγείας και ιστορικό πτώσεων, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της πολυφαρμακίας είχαν χαμηλότερη ταχύτητα βάδισης σε σχέση με τους υπολοίπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα