Ανώδυνο εμβόλιο γρίπης σε επίθεμα που χορηγείται μέσω του δέρματος πέτυχε σε πειράματα ασφάλειας στην πρώτη δοκιμή που έγινε σε ανθρώπους.

Το επίθεμα έχει εκατό μικροβελόνες οι οποίες διεισδύουν στην επιδερμίδα. Είναι αρκετά απλό ώστε οι άνθρωποι να το επικολλούν μόνοι τους. Θα μπορούσε να βοηθήσει στον εμβολιασμό περισσότερων ανθρώπων, περιλαμβανόμενων όσων φοβούνται τις ενέσεις, δήλωσαν ειδικοί στο περιοδικό Lancet.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια δεν χρειάζεται να διατηρηθεί στο ψυγείο και τα φαρμακεία θα μπορούσαν εύκολα να το αποθηκεύουν στα ράφια τους προς πώληση.

Εθελοντές που το δοκίμασαν δήλωσαν ότι το προτιμούν από τα εμβόλια που γίνονται με χρήση βελόνας.

Προσφέρει την ίδια προστασία με αυτήν ενός συνήθους εμβολίου αλλά χωρίς πόνο, σύμφωνα επιστήμονες του Emory University και του  Georgia Institute of Technology που το ανέπτυξαν.

Η ομάδα του Mark Prausnitz, δοκίμασε το επίθεμα μαζί με κανονικά εμβόλια γρίπης. Ορισμένοι από τους 100 εθελοντές έλαβαν το κανονικό εμβόλιο στο χέρι και άλλοι έφεραν το επίθεμα στον καρπό για 20 λεπτά.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι το επίθεμα ήταν ανώδυνο αλλά ορισμένοι εμφάνισαν ελαφρές ανεπιθύμητες ενέργειες-ερυθρότητα, φαγούρα και ευαισθησία στην περιοχή που εφαρμόστηκε. Τα συμπτώματα βελτιώθηκαν σε λίγες ημέρες.

Ειδικοί δήλωσαν ότι το επίθεμα θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση στον τρόπο χορήγησης των εμβολίων, αν και χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές πριν εγκριθεί για ευρεία χρήση

Η Dr Nadine Rouphael, του Emory University, δήλωσε ότι μπορεί να φανταστεί εμβολιασμό στο σπίτι, στον εργασιακό χώρο ή ακόμα και μέσω ταχυδρομείου.

Καθώς μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια μέχρι ένα χρόνο, χωρίς ψυγείο, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πηγές:
Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας