Μέχρι και 30% βελτίωση της επιβίωσης παρουσίασαν ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα και έλαβαν θεραπεία με το pembrolizumab, σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν άλλη θεραπεία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία μακροχρόνιας μελέτης.

Η τρίτη φάση της μελέτης KEYNOTE-006, για την αξιολόγηση του pembrolizumab σε σύγκριση με το ipilimumab σε ασθενείς με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, κατέδειξε ότι  50% των ασθενών στην ομάδα του pembrolizumab παρέμειναν εν ζωή για περίπου τρία χρόνια  μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με 39% των ασθενών στην ομάδα του έλαβαν θεραπεία με ipilimumab. Επιπρόσθετα, το pembrolizumab σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου στους 33,9 μήνες: 31% των ασθενών στην ομάδα του pembrolizumab παρέμειναν εν ζωή και η ασθένειά τους δεν εξελίχθηκε, σε σύγκριση με 14% των ασθενών στην ομάδα του ipilimumab.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν από τη Merck, γνωστή εκτός ΗΠΑ και Καναδά ως MSD, στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας 2017. «Το pembrolizumab εξακολουθεί να καταδεικνύει βελτιωμένη συνολική επιβίωση σε σύγκριση με το ipilimumab και τα ευρήματα αυτά ενισχύουν το όφελος του pembrolizumab στη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος», δήλωσε ο Δρ. Roger Dansey, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής του θεραπευτικού τομέα, ανάπτυξη ογκολογίας όψιμου σταδίου, Ερευνητικά Εργαστήρια της ΜSD.

Σήμερα, το pembrolizumab είναι εγκεκριμένο για τη θεραπευτική αγωγή του προχωρημένου μελανώματος σε πέραν των 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια θεραπεία κατά του PD-1 που λειτουργεί αυξάνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού να ανιχνεύει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]