Μια νέα μέθοδος αφαίρεσης ευρημάτων στον μαστό, η VAE (Vacuum Assisted Excision) όπως ονομάζεται και η οποία είναι υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη, εφαρμόζεται εδώ και αρκετό διάστημα στη χώρα μας και απαλλάσσει τις γυναίκες από το άγχος της «ανακάλυψης» ενός οιουδήποτε καλοήθους μορφώματος στο μαστό τους, συγχρόνως όμως τους επιτρέπει να απαλλαγούν οριστικά από αυτό, χωρίς να οδηγηθούν στο χειρουργικό κρεβάτι. Η τεχνική  αυτή, διαρκεί περίπου μισή ώρα και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία,  και η ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι της χωρίς να χρειαστεί παραμονή σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

Όπως τονίζει στο Iatronet ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού κ. Πέτρος Μαλακάσης, «Η μέθοδος  πέραν του ότι αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση αποκλειστικά καλοήθων μορφωμάτων στον μαστό, ελαχιστοποιώντας πλέον τις κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις για αυτού του είδους τα ευρήματα, έχει συγχρόνως και το μεγάλο πλεονέκτημα του μειωμένου περίπου στο μισό κόστους σε σχέση με αυτό μιας συνήθους χειρουργικής επέμβασης».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Μαλακάσης, το κόστος αυτό δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μιας χειρουργικής επέμβασης για τη συγκεκριμένη αιτία, ίσως ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ για δαπάνες χειρουργείου και νοσήλια. 
Η υπερηχογραφική αυτή τεχνική, εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ακτινολόγους, μέσα από μικρή τομή στο δέρμα, από όπου μια ειδική βελόνα εισάγεται στον μαστό και με τη χρήση ειδικού συστήματος «κενού», το εύρημα αφαιρείται στο σύνολό του, εφόσον βέβαια ο έλεγχος έχει προηγουμένως διαπιστώσει ότι δεν «κρύβει» κακοήθεια. 

Μετά την ελάχιστα αυτή επεμβατική διαδικασία, η γυναίκα πλέον ακολουθεί τον απλό ετήσιο μαστογραφικό της έλεγχο, με το άγχος για το αν το καλόηθες  εύρημα στο μαστό της έχει κίνδυνο να μετατραπεί σε κάτι σοβαρότερο, να έχει εξαφανιστεί.

Και συμπληρώνει: «Η μέθοδος συναντά όλο και περισσότερο την αποδοχή των γυναικών που δεν επιθυμούν πλέον να αγωνιούν για τα καλοήθη μορφώματα του μαστού τους, για το αν θα χρειάζονται πιο τακτικές εξετάσεις παρακολούθησης, ή για το ενδεχόμενο μετάλλαξής τους σε κάτι πιο επικίνδυνο».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]