Έρευνα δείχνει ότι γυναίκες που επέζησαν από τον καρκίνο έχουν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σύγκριση με γυναίκες στο γενικό πληθυσμό.

Η μεγάλη έρευνα, συνέδεσε όλους τους καρκίνους που διαγνώστηκαν στη Σκοτία μεταξύ 1981 και 2012 με ακόλουθες κυήσεις, αποκαλύπτοντας ότι γυναίκες μικρότερες των 39 ετών που είχαν επιζήσει από καρκίνο είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Ο Richard Anderson δήλωσε ότι η ανάλυση αποτελεί την πρώτη ισχυρή ένδειξη βάσει πληθυσμού της επίδρασης και της αγωγής κατά του καρκίνου σε κατοπινή εγκυμοσύνη, κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

Η έρευνα εξέτασε 23.201 γυναίκες που επέζησαν από τον καρκίνο με αρχεία εξιτηρίων που έδειξαν 6.627 κυήσεις. Ο αριθμός συγκρίθηκε με τις αναμενόμενες 11.000 κυήσεις στο γενικό πληθυσμό.

Περίπου το 20,6% των γυναικών που επέζησαν συνέλαβαν για πρώτη φορά μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με 38,7% στην ομάδα ελέγχου.

Το είδος και η αγωγή του καρκίνου είχαν επίσης επίδραση στην πιθανότητα κύησης.

Γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό, στον τράχηλο και λευχαιμία είχαν χαμηλότερα ποσοστά κύησης μετά την αγωγή, μεταξύ 1981 και 1988, αλλά υψηλότερα ποσοστά μεταξύ 2005 και 2012, υποδεικνύοντας ότι η επίπτωση ορισμένων αγωγών στην κύηση μειώθηκε.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο ESHRE, έδειξαν την ανάγκη οι γιατροί να συμβουλεύουν τις γυναίκες σχετικά με θέματα κύησης μετά την αγωγή.

Πηγές:
Συνέδριο ESHRE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο