Έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στα παιδιά.

Η έρευνα, του Queen Mary University of London (QMUL), αποκάλυψε σχέση μεταξύ ελεύθερων σακχάρων, όπως αυτά των αναψυκτικών και των κατεργασμένων τροφών, και φλεγμονώδους νόσου.

Έδειξε ότι μητέρες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη ζάχαρης είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά τους, 73% αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας σε τουλάχιστον 2 αλλεργιογόνα και 101% για αλλεργικό άσθμα.

Η σχέση υπήρχε επειδή η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης από τη μητέρα προκαλεί επίμονη αλλεργική αντίδραση του ανοσοποιητικού μετά τον τοκετό, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική φλεγμονή στον αναπτυσσόμενο πνεύμονα, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων από το παιδί τα πρώτα χρόνια δεν είχε σχέση με το αποτέλεσμα που φάνηκε στην ανάλυση.

Οι ερευνητές επέλεξαν 9.000 ζευγάρια μητέρων-παιδιών, αρχίζοντας από το 1990.

Ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων από την έγκυο και άσθματος, συριγμού, εκζέματος και πνευμονικής λειτουργίας σε παιδιά 7-9 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων από τη μητέρα συνδεόταν με ατοπία και ατοπικό άσθμα-γενετική τάση εμφάνισης αλλεργικών νόσων, όπως αλλεργικής ρινίτιδας, άσθματος και εκζέματος.

Ωστόσο δεν βρέθηκε σχέση με το έκζεμα ή την αλλεργική ρινίτιδα.

Ο Seif Shaheen δεν μπορεί να πει με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης από την έγκυο αποδεδειγμένα προκαλεί αλλεργία και αλλεργικό άσθμα στο παιδί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Respiratory Journal.

Πηγές:
European Respiratory Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο