Έκθεση του  United European Gastroenterology (UEG), αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την κατανάλωση αλκοόλ σε 28 κράτη της Ε.Ε. Κατά μέσον όρο καταναλώνονται 2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα από Ευρωπαίους. Με βάση τη μέση κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση υπολογίζει ότι ο πληθυσμός της Ε.Ε έχει 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η έκθεση αναφέρει ότι η μέση καθημερινή κατανάλωση ποτών σε πολίτες της Ε.Ε είναι μέτρια, δηλαδή ένα στα 4 ποτά την ημέρα, αλλά ακόμα και αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και στον οισοφάγο.

Άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον 4 ποτά την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ, στο πάγκρεας και στο στομάχι. Δεν υπήρχαν χώρες εντός της Ε.Ε με ‘’ελαφρά’’ πρόσληψη αλκοόλ- ενός ποτού ή λιγότερο κατά μέσον όρο, ανά άτομο.

Τα 5 είδη καρκίνου (παχέος εντέρου, οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος και στομάχου) είναι οι πιο κοινοί καρκίνοι του πεπτικού, παγκοσμίως.

Μαζί, οδηγούν σε 3 εκατομμύρια θανάτους το έτος, συμβάλλοντας σε περισσότερο από ένα τρίτο θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως.

Μεταξύ όλων των κρατών παγκοσμίως η Ευρώπη έχει την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ. Περισσότερο από το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού άνω των 15 ετών έχει τη συνήθεια να πίνει πολύ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Συνεπώς, η ήπειρος έχει το υψηλότερο ποσοστό πρόωρων θανάτων και νόσων που συνδέονται άμεσα με το αλκοόλ.

Η έρευνα δείχνει ότι άσχετα από τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης στην περιοχή, σχεδόν 90% των ανθρώπων δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ καρκίνου και αλκοόλ. 

Πηγές:
https://www.ueg.eu/press/releases/ueg-press-release/article/alcohol-consumption-putting-vast-majority-of-europeans-at-risk-of-digestive-cancers-report-reveals/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού