Νέα έρευνα του University of California Riverside υποδεικνύει ότι το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει μόνο τα έμβρυα αλλά και τις μελλοντικές γενιές παιδιών.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex, ανακάλυψε ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το αγέννητο παιδί και τα μελλοντικά εγγόνια και δισέγγονα.

Η Kelly Huffman,του  University of California, Riverside, δήλωσε ότι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι η επίδραση της έκθεσης στο αλκοόλ πριν τη γέννηση μπορεί ενδεχομένως να διαρκεί διαγενεακά και να επηρεάζει αρνητικά τις επόμενες γενιές παιδιών που δεν εκτέθηκαν ποτέ. σε αλκοόλ.

Οι ερευνητές μελέτησαν σε ποντικούς με εμβρυικό αλκοολισμό και εξέτασαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε 3 γενεές βρίσκοντας άτυπη γονιδιακή έκφραση, μη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρωνικού δικτύου στο νεοφλοιό και ελλείψεις συμπεριφοράς στην πρώτη γενιά που εκτέθηκε άμεσα.

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι οι μη εκτεθειμένες επόμενες γενιές είχαν νευροαναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς παρόμοια με αυτά της άμεσης έκθεσης στο αλκοόλ.

Το βάρος και το μέγεθος του εγκεφάλου ήταν σημαντικά μειωμένα σε όλες τις γενιές ζώων με έκθεση στην αιθανόλη πριν τη γέννηση, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Όλες οι γενιές που εκτέθηκαν σε αιθανόλη είχαν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και αισθητηριακές-κινητικές ελλείψεις.

Δείχνοντας την ισχυρή διαγενεακή επίδραση της έκθεσης στην αιθανόλη πριν τη γέννηση, σε ποντικούς με εμβρυικό αλκοολισμό, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η τελευταία μπορεί ενδεχομένως να είναι κληρονομική πάθηση στους ανθρώπους.

Πηγές:
Cerebral Cortex,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους