Έφηβοι και νέοι ενήλικες των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να έχουν παραβατική συμπεριφορά και να είναι αντικοινωνικοί.

Έρευνα περιέλαβε χιλιάδες ανθρώπους στο New England που παρακολουθήθηκαν από τη γέννηση έως τα 30 τους χρόνια.

Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ωστόσο, παιδιά γυναικών που κάπνιζαν ένα επιπλέον πακέτο την ημέρα είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον 3 συμπτώματα διαταραχής συμπεριφοράς ως έφηβοι και υπερτριπλάσιο κίνδυνο τουλάχιστον 3 συμπτωμάτων αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας ως νέοι ενήλικες.

Τα παιδιά επίσης είχαν πάνω από διπλάσιο κίνδυνο να έχουν ιστορικό μη βίαιων αδικημάτων ως έφηβοι και βίαιων ως νέοι ενήλικες.

Η σχέση μεταξύ καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και αντικοινωνικής συμπεριφοράς στο παιδί ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες που συχνά φαίνονται σε γυναίκες που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη, όπως ιστορικό ψυχικής νόσου, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος.

Η Angela Paradis, του Brown University's School of Public Health, στην Providence, δήλωσε ότι το κάπνισμα της εγκύου είναι πιθανόν, τροποποιήσιμος παράγοντας, και παραμένει σε συγκεκριμένες υποομάδες γυναικών όπως έφηβες και μητέρες με εκπαίδευση δημοτικού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health.

 

Πηγές:
Journal of Epidemiology & Community Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις