Ο καλός βραδινός ύπνος μπορεί ενδεχομένως να κάνει λιγότερο ελκυστικό το πρόχειρο φαγητό στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας.

Αυτό υποδεικνύει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology.

Η Chu-Hsiang (Daisy) Chang, του Michigan State University, ανακάλυψε ότι εργαζόμενοι που έχουν στρεσογόνο ημέρα τείνουν να μεταφέρουν τα αρνητικά συναισθήματα της δουλειάς στο τραπέζι του δείπνου.

Αυτό σημαίνει ότι τρώνε περισσότερο από ό,τι συνήθως και θέλουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό αντί για υγιεινό.

Άλλο εύρημα έδειξε πως ο ύπνος βοήθησε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την ‘’αγχωμένη’’ κατανάλωση φαγητού μετά τη δουλειά. Αν οι εργαζόμενοι είχαν κοιμηθεί καλύτερα την προηγουμένη νύχτα έτειναν να τρώνε καλύτερα όταν είχαν στρες την επόμενη ημέρα.

Τα ευρήματα προήλθαν από 2 έρευνες σε 235 ανθρώπους στην Κίνα.

Και στις δυο περιπτώσεις, το στρες συνδεόταν με την εμφάνιση αρνητικών σκέψεων, που στη συνέχεια συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο ανθυγιεινής διατροφής το βράδυ.

Οι ερευνητές σχετικά με την αιτία υπέδειξαν ότι το στρες μπορεί να βλάψει τον αυτοέλεγχο και να αυξήσει την επιθυμία να κάνει κάποιος κάτι για να ανακουφιστεί ή να αποφύγει αρνητικά συναισθήματα.

Όσοι κοιμήθηκαν καλά πριν πάνε στη δουλειά ήταν λιγότερο πιθανό να τρώνε φτωχά τη νύχτα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο καλός βραδινός ύπνος μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται ισχυροί και πάλι και να μπορούν καλύτερα να αντεπεξέλθουν στο στρες της δουλειάς την επόμενη ημέρα και λιγότερο ευάλωτους στην ανθυγιεινή διατροφή.

Πηγές:
Journal of Applied Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα