Η πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση χεριών στέφθηκε με επιτυχία, όπως αναφέρουν επιστήμονες στο περιοδικό The Lancet Child and Adolescent Health.

Δεκάχρονος από τις ΗΠΑ, που υποβλήθηκε πριν 2 χρόνια σε διπλή μεταμόσχευση χεριών, μπορεί τώρα να παίζει μπέιζμπολ και με τα δυο χέρια.

Η πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση χεριών στέφθηκε με επιτυχία, όπως αναφέρουν επιστήμονες στο περιοδικό The Lancet Child and Adolescent Health.

Τον Ιούλιο του 2015, χειρουργοί του The Children's Hospital of Philadelphia (CHOP), μεταμόσχευσαν με επιτυχία χέρια δότη σε 8 χρονο αγόρι, το οποίο είχε υποστεί χρόνια πριν ακρωτηριασμό των ποδιών και των χεριών και μεταμόσχευση νεφρών μετά από σοβαρή λοίμωξη.

Η εγχείρηση διήρκεσε 10 ώρες και 40 λεπτά. 

Εντός λίγων ημερών από την εγχείρηση, το παιδί μπορούσε να κουνά τα δάχτυλά του. Στην ηλικία των 6 μηνών μπορούσε να κινεί τους μυς του χεριού και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί ψαλίδια και μολύβια.

Πριν από την εγχείρηση, το παιδί είχε δηλώσει ότι φιλοδοξία του ήταν να παίξει baseball μια μέρα.

Ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι, αν και τα χέρια του προέρχονταν από δότη, ο εγκέφαλός του τα δέχτηκε ως δικά του. Την εγχείρηση πραγματοποίησε ομάδα 40 ατόμων, με επικεφαλής τον L Scott Levin.

Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, τα χέρια του δότη επικολλήθηκαν, συνδέοντας οι γιατροί οστά, αγγεία, νεύρα, μυς, τένοντες και δέρμα.

Η προηγουμένη κατάσταση του ασθενούς μετά από σηψαιμία σε μικρή ηλικία, ελήφθη υπόψη και επέτρεψε την απόφαση για μεταμόσχευση.

Πηγές:
The Lancet Child and Adolescent Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις