Έρευνα έδειξε ότι η μέτρια άσκηση στην εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καισαρική τομή ή για διαβήτη.

Η έρευνα αναφέρει ότι μισές από τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, κάτι που θέτει τη μητέρα και το παιδί σε κίνδυνο στην εγκυμοσύνη και μελλοντικά.

Η έρευνα σημείωσε επίσης ότι συνδυασμός υγιεινής διατροφής και άσκησης μείωνε σημαντικά το βάρος που πήρε η έγκυος κατά 0,7 κιλά.

Μείωνε επίσης τις πιθανότητες να υποβληθεί η μητέρα σε καισαρική τομή, κατά περίπου 10%.

Η Shakila Thangaratinam, καθηγήτρια στο Queen Mary University of London, δήλωσε ότι για κάθε 40 μητέρες που ακολουθούν την υγιεινή διατροφή και τη μέτρια άσκηση, μια γυναίκα λιγότερη θα υποβληθεί σε καισαρική τομή.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μείωναν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης κατά 24%.

Η Thangaratinam δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή συχνά πιστεύεται ότι η έγκυος δεν θα πρέπει να ασκείται επειδή ενδεχομένως μπορεί να βλάψει το μωρό.

Ωστόσο η έρευνα, που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό BMJ, δείχνει ότι τα μωρά δεν επηρεάζονται από τη φυσική δραστηριότητα ή τη διατροφή και ότι υπάρχουν επιπλέον οφέλη, όπως περιορισμός της αύξησης βάρους της μητέρας, του διαβήτη κύησης και του κινδύνου για καισαρική τομή.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 12.526 εγκύων από 36 έρευνες, σε 16 χώρες, οι οποίες συνέκριναν την επίδραση της διατροφής και της άσκησης.

Πηγές:
BMJ,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management