Ο έλεγχος παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και η κατάθλιψη, θα μπορούσε να εμποδίσει το ένα τρίτο των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι καλύτερη ρύθμιση των 9 παραγόντων κινδύνου νωρίς στη ζωή, στη μέση της και αργότερα θα μπορούσε να περιορίσει την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στο περίπου 35% των περιστατικών.

Ο Lon Schneider, του University of Southern California, δήλωσε ότι το πιθανό μέγεθος της επίδρασης που έχει στην άνοια η μείωση των συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου είναι μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα έχουν τα πειραματικά φάρμακα που έχουμε.

Αυξάνοντας την εκπαίδευση στην αρχή της ζωής και αντιμετωπίζοντας την απώλεια ακοής, την υπέρταση και την παχυσαρκία στη μέση ηλικία, η εμφάνιση άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί έως 20%.

Μετά τη μέση ηλικία, η διακοπή του καπνίσματος, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η αύξηση της άσκησης και των κοινωνικών επαφών, όπως και η ρύθμιση του διαβήτη θα μπορούσαν να μειώσουν την εμφάνιση άνοιας κατά 15% ακόμα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα επίσης υπογράμμισε τα οφέλη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως κοινωνικές επαφές και άσκηση, σε ανθρώπους με άνοια.

Ψυχολογικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως κοινωνικές επαφές και άσκηση, φάνηκαν ανώτερες από τα αντιψυχωσικά φάρμακα όσον αφορά τη σχετική με την άνοια επιθετικότητά και αναστάτωση. Είχαν επίσης κάποιο όφελος στη βελτίωση της αντίληψης.

Πηγές:
Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου