Ερευνητές του University of Bath ανακάλυψαν ότι η έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, γνωστή ως διαταραχή συμπεριφοράς, ενδεχομένως μπορεί να διαφέρει μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να χαρτογραφήσει τον εγκέφαλο 200 εφήβων.

Ερευνητές εντόπισαν 96 εφήβους με διαταραχή συμπεριφοράς και 104 υγιείς εφήβους.

Η διαταραχή συμπεριφοράς εκτιμάται ότι επηρεάζει τουλάχιστον 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας και είναι 3 φορές πιο συχνή στα αγόρια.

Η έρευνα έδειξε ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου διαφέρουν σε δομή μεταξύ αγοριών και κοριτσιών με διαταραχή συμπεριφοράς, όπως χαμηλότερο πάχος του φλοιού στα αγόρια με τη διαταραχή αλλά υψηλότερο στα κορίτσια με αυτήν.

Η Dr. Graeme Fairchild, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου διαταράσσεται σε αγόρια και κορίτσια με σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αίτια της σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς- και ιδιαίτερα η βιολογική βάση τέτοιων συμπεριφορών- μπορεί ενδεχομένως να διαφέρουν μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αγωγών ανάλογα με το φύλο-ή προγραμμάτων πρόληψης για νέους που έχουν κίνδυνο να την εμφανίσουν.

Πηγές:
American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας