Μωρά που στην εμβρυική ζωή είχαν έλλειψη βιταμίνης E έχουν πιθανόν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βλάβης στις νοητικές ικανότητες, όπως εκμάθηση, καθώς και μεταβολικά προβλήματα, έδειξε έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ψάρια-ζέβρα έδειξε ότι έμβρυα με έλλειψη βιταμίνης Ε είχαν περισσότερες παραμορφώσεις και περισσότερους θανάτους, καθώς και αλλοιωμένη μεθυλίωση DNA, 5 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Ωστόσο, ακόμα και όταν ακολούθησαν διατροφή με επαρκή βιταμίνη Ε μετά τη γέννηση, αυτά τα ψάρια δεν μπορούσαν να μάθουν και ήταν φοβισμένα.

Η Maret Traber, καθηγήτρια στο  Oregon State University, δήλωσε ότι αν και κατάφεραν να περάσουν τη ζωτικής σημασίας περίοδο που δημιουργείται ο εγκέφαλος, δεν ήταν έξυπνα και δεν μάθαιναν, ούτε ανταποκρίνονταν σωστά.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης Ε, ο εγκέφαλος των εμβρύων συνέχισε να έχει έλλειψη χολίνης και γλυκόζης και δεν αναπτύχθηκε σωστά.

Το πρόβλημα μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώνεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που αποφεύγουν τροφές με πολλά λιπαρά και ενδεχομένως δεν έχουν διατροφή πλούσια σε έλαια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά που έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης E, αντιοξειδωτικού που είναι αναγκαίο για φυσιολογική εμβρυική ανάπτυξη στα σπονδυλωτά, εξήγησαν οι ερευνητές στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine.

Επιπλέον, τα ψάρια-ζέβρα με έλλειψη βιταμίνης Ε είχε μεταβολικά ελαττώματα και ενδείξεις μιτοχονδιρακής βλάβης.

Είχαν τόσο μεγάλη οξειδωτική βλάβη που ο μεταβολισμός τους ήταν άνω-κάτω. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η έλλειψη βιταμίνης Ε στο ψάρι- ζέβρα προκαλεί βλάβες διαρκείας που δεν επιλύονται με κατοπινά συμπληρώματα βιταμίνης E.

Πηγές:
Free Radical Biology and Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες