Έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Psychological Association υποδεικνύει ότι η μοναξιά και η απομόνωση μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την παχυσαρκία.

Η έρευνα εστίασε στην επίδραση της κοινωνικής απομόνωσης και της αύξησης της μοναξιάς.

Η Dr. Julianne Holt-Lunstad, καθηγήτρια στο Brigham Young University, δήλωσε ότι το να είναι κάποιος κοινωνικά συνδεδεμένος είναι βασική ανάγκη και σημαντικό για την ευεξία και την επιβίωση.

Παρουσίασε στοιχεία από 2 μετα-αναλύσεις. Η πρώτη περιέλαβε 148 έρευνες σε πάνω από 300.000 συμμετέχοντες και φάνηκε ότι μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση συνδέεται με κατά 50% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.

Η δεύτερη έρευνα περιέλαβε 70 μελέτες σε πάνω από 3.4 εκατομμύρια ανθρώπους και αξιολόγησε τον πιθανό ρόλο της κοινωνικής απομόνωσης, της μοναξιάς ή του να ζει κάποιος μόνος, με τη θνησιμότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 3 παράγοντες μοιράζονταν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, έχοντας παρόμοια ή μεγαλύτερη επίδραση από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία.

Η ερευνήτρια, που σημειώνει ότι η μοναξιά τείνει να γίνει επιδημία, συνιστά να δώσουμε περισσότερη σημασία στην έρευνα και στο να ξεπεραστεί η απειλή. Για παράδειγμα, μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παροχή εκπαίδευσης κοινωνικών ικανοτήτων σε μαθητές.

Εκτός από το παραπάνω, θα πρέπει να γίνονται κοινωνικές και οικονομικές προετοιμασίες για τη συνταξιοδότηση καθώς οι περισσότεροι από τους κοινωνικούς δεσμούς συνδέονται με το χώρο εργασίας.


 

Πηγές:
http://www.apa.org/news/press/releases/2017/08/lonely-die.aspx

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna