Η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχονται στη μεσογειακή διατροφή, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγχείρησης αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, όπως φάνηκε σε πρόσφατη γαλλική έρευνα.

Σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, όσες την είχαν υιοθετήσει πιο στενά είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να χρειαστούν χολοκυστεκρομή.

Ερευνητές σημειώνουν στο American Journal of Gastroenterology ότι ανακάλυψαν πως υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, φυτικών ελαίων, οσπρίων και ψωμιού ολικής άλεσης συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο χολοκυστεκτομής και η υψηλότερη πρόσληψη αλλαντικών συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η ερευνήτρια Dr. Amelie Barre, του University of Paris Sud στο Orsay, χρησιμοποίησε πληροφορίες σχεδόν 64.000 γυναικών που γεννήθηκαν μεταξύ 1925 και 1950 οι οποίες κάθε 2 χρόνια απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση υγείας, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής.

Σε 18 χρόνια, 2.778 από τις γυναίκες προχώρησαν σε χολοκυστεκτομή.

Γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα, όσπρια, λαχανικά, φυτικά έλαια και ψωμί ολικής άλεσης είχαν από 13% έως 27% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν χολοκυστεκτομή σε σχέση με γυναίκες που έτρωγαν τις λιγότερες από τις παραπάνω τροφές.

Η δυτικού τύπου διατροφή δεν συνδέθηκε με υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο για χολοκυστεκτομή. Ωστόσο υπήρξε σχέση με πρόσληψη αλλαντικών όσον αφορά τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.

Όταν οι ερευνητές έδωσαν ένα σκορ διατροφής σε όλες τις γυναίκες που έλαβαν μέρος, είδαν ότι γυναίκες με τα υψηλότερα σκορ ήταν 11% λιγότερο πιθανό να υποστούν επέμβαση σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα σκορ.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι υπάρχει αιτιατή σχέση.

Πηγές:
American Journal of Gastroenterology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο