Ουσία που βρίσκεται στο σάλιο μπορεί ενδεχομένως να προάγει την επούλωση των πληγών, αυξάνοντας τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων- εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει στο σχεδιασμό καλύτερων μεθόδων αντιμετώπισης των τραυματισμών, δήλωσαν ερευνητές.

Ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του πεπτιδίου histatin-1 του σάλιου στην αγγειογένεση που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή ίαση των πληγών.

Ανακάλυψαν ότι προάγει την αγγειογένεση και την κυτταρική προσκόλληση και μετανάστευση.

Ο Vincent Torres, του University of Chile δήλωσε ότι τα ευρήματα ανοίγουν νέες εναλλακτικές οδούς για την καλύτερη κατανόηση της βιολογίας πίσω από τις διαφορές μεταξύ επούλωσης πληγών στο στόμα και στο δέρμα.

Ο Torres πιστεύει ότι η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό καλύτερων μεθόδων για τη βελτίωση της επούλωσης των πληγών σε άλλους ιστούς εκτός από το στόμα.

Ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε 3 επίπεδα: ενδοθηλιακό ή δημιουργία αγγείων, κυττάρων σε καλλιέργεια, έμβρυα κοτόπουλων και δείγματα σάλιου από υγιείς δότες.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα 3 μοντέλα, η histatin-1 και το σάλιο φάνηκε να αυξάνουν τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων.

Ερευνητές προχωρούν τώρα στο επόμενο βήμα χρησιμοποιώντας αυτά τα μόρια για τη δημιουργία υλικών και εμφυτευμάτων που θα βοηθούν στην επούλωση των πληγών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The FASEB Journal.

Πηγές:
The FASEB Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
Η Check Point Software παρέχει προηγμένη κυβερνοασφάλεια στην Tuttnauer, ενισχύοντας τις ιατρικές συσκευές της