Ερευνητές του Johns Hopkins School of Medicine ανακάλυψαν ότι χαμηλότερα επίπεδα μεταφορέα σεροτονίνης στον εγκέφαλο συνδέονται με την άνοια.

Ο μεταφορέας σεροτονίνης είναι υπεύθυνος για την όρεξη, τον ύπνο και τη διάθεση. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με νόσο Alzheimer και άλλη σοβαρή νοητική έκπτωση έχουν σοβαρή απώλεια σεροτονινεργικών νευρώνων.

Ερευνητές εξέτασαν απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών με αρχικά συμπτώματα νοητικής έκπτωσης και ανακάλυψαν ότι χαμηλότεροι μεταφορείς σεροτονίνης ενδεχομένως είναι κινητήρια δύναμη της άνοιας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Neurobiology of disease ανακάλυψε ότι η στόχευση της απώλειας της σεροτονίνης ή η χρήση υποκατάστατου νευροδιαβιβαστή ενδεχομένως μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας.

Η Dr. Gwenn Smith, δήλωσε ότι τώρα που έχουμε περισσότερες ενδείξεις ότι η σεροτονίνη είναι ουσία που φαίνεται να επηρεάζεται νωρίς στη νοητική έκπτωση εικάζουμε ότι η αύξηση της λειτουργία της στον εγκέφαλο θα μπορούσε να εμποδίσει την επιδείνωση της απώλειας μνήμης και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Οι ερευνητές υπέβαλαν σε μαγνητική ακτινογραφία και σε εξέταση PET 28 ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση και τις συνέκριναν με αυτές 28 υγιών. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά 45% γυναίκες και μέσης ηλικίας 66 ετών.

Κατά τη διάρκεια των PET scans, χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες χημική ουσία παρόμοια με αντικαταθλιπτικό το οποίο συνδέθηκε με ραδιενεργό άνθρακα που επικολλάται στο μεταφορέα σεροτονίνης και εντοπίζεται μέσω ραδιενέργειας.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε τεστ μάθησης και μνήμης και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν συνέκριναν τις απεικονιστικές εξετάσεις με τα τεστ μνήμης, χαμηλότεροι μεταφορείς σεροτονίνης συνδέονταν με χαμηλότερα σκορ στα τεστ.

Πηγές:
Neurobiology of disease

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα