Ερευνητές του Pennsylvania State University επιβεβαίωσαν πρόσφατα τις ωφέλιμες  ιδιότητες που έχει το αμύγδαλο στη χοληστερόλη. Η τακτική πρόσληψη μιας χούφτας αμυγδάλων αύξησε τα επίπεδα ώριμων σωματιδίων χοληστερόλης HDL κατά 19%.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, τα αμύγδαλα ενδεχομένως δεν αυξάνουν μόνο την καλή χοληστερόλη αλλά ενισχύουν και τη μεταφορά της κακής χοληστερόλης στο ήπαρ.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL στο αίμα.

Για 6 εβδομάδες, ερευνητές του Pennsylvania State University παρακολουθήσαν 2 ομάδες ασθενών με υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε 43 γραμμάρια την ημέρα, ενώ η δεύτερη εβδομάδα κατανάλωνε μάφιν μπανάνα.

Στο τέλος κάθε περιόδου, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα και τη λειτουργία της χοληστερόλης HDL σε κάθε συμμετέχοντα και συνέκριναν τα αποτελέσματα με επίπεδα στο αίμα που καθορίστηκαν πριν το πείραμα.

Η έρευνα έδειξε αύξηση 19% στα ώριμα σωματίδια της HDL στην ομάδα λήψης αμυγδάλων. Παράλληλα, συμμετέχοντες των οποίων το βάρος ήταν εντός φυσιολογικών ορίων ανακάλυψαν ότι η ικανότητα του οργανισμού τους να μεταφέρει επιπλέον χοληστερόλη στο ήπαρ βελτιώθηκε κατά 6,4%.

Πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο, τα αμύγδαλα είναι υγιεινοί και χορταστικοί ξηροί καρποί, με πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Μια χούφτα 10 αμυγδάλων έχει σχεδόν 100 θερμίδες.

 

Πηγές:
Journal of Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;