Νέα διεθνής έρευνα υποδεικνύει ότι ακόμα και δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο θυμός και το μίσος μπορούν να κάνουν πιο ευτυχισμένους ανθρώπους που επιθυμούν αυτά τα συναισθήματα και τα νιώθουν σε κατάλληλες περιστάσεις. Φαίνεται πως η ευτυχία είναι κάτι περισσότερο από απλώς να αισθάνεται κάποιος ευχάριστα.

Η έρευνα περιέλαβε περίπου 2.300 φοιτητές από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γκάνα, το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Σιγκαπούρη.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τα συναισθήματα που επιθυμούσαν στις εμπειρίες της ζωής τους και για το πώς αξιολογούσαν τη γενική ευτυχία τους και την ικανοποίηση από τη ζωή.

Ανακάλυψαν ότι ενώ οι περισσότεροι επιθυμούσαν θετικά συναισθήματα, οι συμμετέχοντες είχαν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή όταν τα συναισθήματα που ένιωθαν ταίριαζαν με αυτά που επιθυμούσαν -ακόμα και όταν τα συναισθήματα ήταν αρνητικά και δυσάρεστα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι περίπου το 11% των συμμετεχόντων επιθυμούσε να βιώνει λιγότερο συναισθήματα όπως αγάπη και ενσυναίσθηση και το 10% επιθυμούσε περισσότερο αρνητικά συναισθήματα, όπως μίσος και θυμό σε ορισμένες καταστάσεις. Γενικά, η ικανότητά μας να αισθανόμαστε θυμό προς πράγματα που θα έπρεπε να μας κάνουν θυμωμένους μπορεί ενδεχομένως να μας κάνει γενικά πιο ευτυχισμένους.

Πηγές:
American Psychological Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο