Άνθρωποι που τρέχουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μελλοντικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νεαροί ποντικοί με πρόσβαση σε τροχό τρεξίματος έδειξαν αργότερα βελτιωμένη μνήμη και αυξημένη δραστηριότητα σε νευρώνες που δημιουργήθηκαν στην ενήλικο ζωή, ανακάλυψε έρευνα.

Τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα η άσκηση νωρίς στη ζωή να συμβάλλει ενδεχομένως στην προστασία από τη νοητική εξασθένηση.

Ο Martin Wojtowicz και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν ότι 6 εβδομάδες τρεξίματος, αρχίζοντας στην ηλικία του ενός μηνός σε ποντικούς ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μακροχρόνια επίδραση στη μάθηση και μνήμη αντίδρασης φόβου, που εξαρτάται από καινούργιους νευρώνες στον ιππόκαμπο στην ενήλικο ζωή.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η δραστηριότητα των νευρώνων που γεννήθηκαν στην ενήλικο ζωή ενισχύθηκε σε σχέση με αυτούς που αποκτήθηκαν στη διάρκεια της ανάπτυξης και με αυτούς ποντικών που έμεναν σε κανονικό κλουβί χωρίς ρόδα.

Τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με την ιδέα των νοητικών αποθεμάτων, όπου ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί  πλούσιες εμπειρίες που αποθηκεύτηκαν στη νεότητα για να αναπληρώσει λειτουργική εξασθένηση λόγω γήρανσης ή νόσου.

Παρεμβάσεις σε νεαρή, ηλικία που αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν στο χτίσιμο των αποθεμάτων καθυστερώντας πιθανόν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως του Alzheimer.

Πηγές:
Society for Neuroscience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο