Νέα έρευνα, του University of Virginia School of Medicine, υποδεικνύει ότι τα αντιβιοτικά επηρεάζουν μικροοργανισμούς στην πεπτική οδό και παρεμβάλλονται με την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντιβιοτικά εξασθενούν κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα ουδετερόφιλα, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση  νόσων και μειώνουν τον εντερικό φραγμό έναντι της εισβολής οργανισμών, όπως βακτήρια, παράσιτα και ιούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από παιδιά και εντόπισαν ότι αυτά με πιο σοβαρές λοιμώξεις είχαν λιγότερη ποικιλομορφία στο εντερικό μικροβίωμα.

Παρατήρησαν ότι η χρήση αντιβιοτικών είναι ευρεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και τα παιδιά συχνά λαμβάνουν περισσότερες από 20 αγωγές μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πείραμα σε ποντικούς και ανακάλυψαν ότι τα αντιβιοτικά διατάρασσαν το εντερικό μικροβίωμα και μείωναν τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων εμποδίζοντάς τα από την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Επιπλέον, ο εντερικός φραγμός που βοηθά στην προστασία από νόσους, στους ποντικούς δεν λειτουργούσε ομαλά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοίμωξη. Η ανακάλυψη παρέχει ακόμα ένα λόγο για αποφυγή μεγάλης χρήσης αντιβιοτικών.

Πηγές:
PLOS Pathogens.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ