Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα ενδεχομένως θα μπορούσε να προσθέτει χρόνια.

Η έρευνα παρατήρησης σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESC Congress, υπέδειξε ότι ο καφές μπορεί να είναι μέρος υγιεινής διατροφής σε υγιείς ανθρώπους.

Η Adela Navarro, του Hospital de Navarra, της Παμπλόνα, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι ο καφές θα μπορούσε να συνδέεται αντίστροφα με τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, αλλά αυτό δεν έχει ερευνηθεί σε μεσογειακή χώρα.

Σκοπός της νέας έρευνας ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας σε ομάδα μέσης ηλικίας, από τη Μεσόγειο.

Η ανάλυση περιέλαβε 19.896 ανθρώπους, με μέση ηλικία στην έναρξη τα 37,7 χρόνια.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ, τον τρόπο ζωής και δημογραφικά χαρακτηριστικά, προηγούμενες νόσους και ανθρωπομετρικούς δείκτες.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια κατά μέσον όρο και ελήφθησαν πληροφορίες για τη θνησιμότητα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πέθαναν 337 άνθρωποι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ ή σχεδόν ποτέ πιει καφέ. Υπήρχε 22% χαμηλότερο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια για κάθε 2 επιπλέον φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Πηγές:
ESC Congress,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω