Νέα έρευνα αναφέρει ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει να αναστραφούν τα σημάδια της γήρανσης του εγκεφάλου καθώς και να καθυστερήσει η εμφάνιση νόσων που συνδέονται με την ηλικία, όπως το Alzheimer.

Είναι γνωστό ότι η άσκηση έχει ωφέλιμη επίδραση στην επιβράδυνση ή στην αναστροφή της εξασθένησης λόγω γήρατος όσον αφορά τις νοητικές και σωματικές ικανότητες.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ο χορός έχει την πιο βαθιά αντιγηραντική επίδραση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Βοηθά επίσης να αυξηθεί η ισορροπία και να βελτιωθούν αισθητικοκινητικές, οπτικές και αιθουσαίες πληροφορίες.

Η Kathrin Rehfeld, του German centre for Neurodegenerative Diseases, δήλωσε ότι ενώ η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να αντισταθμίσουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου και να επιβραδύνουν την εξασθένηση λόγω γήρατος, πιστεύει ότι ο χορός είναι ισχυρό όπλο για να βάλουμε νέες προκλήσεις στο σώμα και το μυαλό, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, οι επιστήμονες επέλεξαν ηλικιωμένους, μέσης ηλικίας 68 ετών, που είτε έκαναν για 18 μήνες εβδομαδιαίο μάθημα χορού είτε άσκηση αντοχής και ευλυγισίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι 2 ομάδες έδειξαν αύξηση στον ιππόκαμπο- περιοχή ευάλωτη στην έκπτωση λόγω ηλικίας και η οποία επηρεάζεται από νόσους όπως το Alzheimer.

Ωστόσο, μόνο ο χορός οδήγησε σε εμφανείς συμπεριφορικές αλλαγές όσον αφορά τη βελτίωση της ισορροπίας.

Πηγές:
Frontiers in Human Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας