Επιστήμονες ανέπτυξαν νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παρακολουθεί το ιατρικό προσωπικό μέσω καμερών και να εντοπίζει αν ακολουθεί σωστή υγιεινή των χεριών- εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ερευνητές του Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) πραγματοποίησαν έρευνα χρησιμοποιώντας συνδυασμό καμερών και αλγορίθμων  υπολογιστικής όρασης.

Παρακολούθησαν ανθρώπους σε 2 διαδρόμους νοσοκομείων και αυτομάτως εντόπισαν πότε αυτοί χρησιμοποιούσαν το απολυμαντικό τζελ.

Στην αρχική έρευνα, επιστήμονες συνέλεξαν εικόνες από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε διαδρόμους, δωμάτια ασθενών και κοντά σε απολυμαντικά τζελ. Από τους 170 ανθρώπους που καταγράφηκαν να μπαίνουν στο δωμάτιο ενός ασθενούς, μόνο το 30% χρησιμοποίησε σωστά το απολυμαντικό.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το 80% των εικόνων για να εκπαιδεύσει τους αλγόριθμους να εντοπίζουν το προσωπικό, καθώς κινείτο από το ένα σημείο στο άλλο και τη συμπεριφορά του σχετικά με την υγιεινή των χεριών.

Μετά την εκπαίδευση, δοκίμασαν το σύστημα στο υπόλοιπο 20% και πέτυχαν ακρίβεια της τάξης του 75% όσον αφορά τον εντοπισμό ανθρώπων που είχαν χρησιμοποιήσει απολυμαντικό τζελ. 

Πηγές:
'New Scientist'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"