Οι "Διεθνείς Ημέρες" γιορτάζονται για να επισημάνουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και ιστορίας. Η Διεθνής Εταιρεία νωτιαίου μυελού (ISCoS) αποφάσισε το 2015 να καθιερώσει την Ημέρα Τραυματισμών του νωτιαίου μυελού στις 5 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.                

Αναμένεται ότι η ευαισθητοποίηση θα διευκολύνει μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας των προγραμμάτων πρόληψης.         

Η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η παράλυση που προκύπτει έχει καταστροφικές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, σεξουαλικές και επαγγελματικές συνέπειες για τους τραυματίες.          

Επιπλέον, ο τραυματισμός αυξάνει την οικονομική επιβάρυνση του ατόμου που υπέστη τη βλάβη και ενδεχομένως του υποστηρικτικού του περιβάλλοντος .Και δεν είναι πάντα η κακή τύχη που προκαλεί τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απροσεξία, απερισκεψία, άγνοια ή απλά κακές αποφάσεις.   

Λόγω της μονιμότητας της αναπηρίας σε πλήρεις τραυματισμούς, η πρόληψη έχει ιδιαίτερη σημασία. Το κοινό ρητό είναι: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Αλλά στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, η «πρόληψη είναι η θεραπεία».   

Φέτος είναι η 2η ημέρα αφιερωμένη στους τραυματισμούς-βλάβες  του νωτιαίου μυελού με θέμα «Ναι μπορούμε». Το θέμα έχει επιλεγεί για να επισημάνει τις ικανότητες των ατόμων με βλάβη νωτιαίου μυελού.  

Η κοινωνική ένταξη και η ευαισθητοποίηση του κοινού και της πολιτείας θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]