Ξέρουμε όλοι πως το χασμουρητό είναι κολλητικό. Για την ακρίβεια, μπορεί να χασμουρηθήκατε και τώρα που διαβάσατε την λέξη—και ο συγκεκριμένος συντάκτης το έπαθε μόλις την έγραψε. Γιατί, όμως, ο εγκέφαλός μας αντιδρά έτσι; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham ανακάλυψαν πως η αντίδραση αυτή συμβαίνει σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις κινητικές μας δεξιότητες. Η ίδια περιοχή, δηλώνουν, παίζει επίσης ρόλο σε παθήσεις όπως το σύνδρομο Τουρέτ. Συνεπώς, αν καταλάβουμε καλύτερα τον μηχανισμό που μας κάνει να χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε άλλους να το κάνουν, ίσως να καταλάβουμε καλύτερα πώς λειτουργούν και αυτές οι παθήσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική λειτουργία 36 εθελοντών. Σε ορισμένους είπαν πως μπορούσαν να χασμουρηθούν, αν ένιωθαν την ανάγκη, ενώ σε άλλους ότι πρέπει να καταπιέσουν την ανάγκη. Η ανάγκη αυτή εξαρτιόταν από την αντίδραση του πρωτεύοντα κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, από την ευερεθιστότητά του. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας εξωτερικά ερεθίσματα, αύξησαν την ευερεθιστότητα του πρωτεύοντα κινητικού φλοιού, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να είναι ακόμα πιο πιθανό να “κολλήσουν” το χασμουρητό.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, στο σύνδρομο Τουρέτ για παράδειγμα. Μειώνοντας την ευερεθιστότητα του κινητικού φλοιού, ίσως να καταφέρουμε να μειώσουμε τα κινητικά τικ που εμφανίζονται σε αυτή την πάθηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής