Νέα έρευνα υπέδειξε ότι το στρες που προκαλείται από οικονομικά θέματα-χρεοκοπία, οφειλές, απώλεια χρημάτων, χαμηλό μισθό κλπ-μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ημικρανιών σε ανθρώπους με συγκεκριμένο γονίδιο.

Ερευνητές, περιλαμβανομένων από το Semmelweis University στην Ουγγαρία, εξέτασαν 2.349 ασθενείς για 2 ποικιλομορφίες του γονιδίου CLOCK και πώς αυτές συνδέονται με την ημικρανία.

Το γονίδιο CLOCK συνδέεται με τον κιρκαδιανό ρυθμό που καθιστά χρόνιες ημικρανίες λόγω στρες πιο συνήθεις.

Έχει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο πολλών ρυθμικών τάσεων του οργανισμού, όπως θερμοκρασία ή επίπεδα κορτιζόλης.

Ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε σημαντική άμεση σύνδεση μεταξύ του γονιδίου και της ημικρανίας αλλά όταν έλαβαν υπόψη το στρες παρατήρησαν ότι οι γονιδιακές ποικιλομορφίες που μελετούσαν αύξαναν τις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας σε όσους είχαν οικονομικές δυσκολίες κατά 20%.

Οι ερευνητές μελέτησαν γενετικούς πολυμορφισμούς ενός νουκλεοτιδίου στο γονίδιο CLOCK που μπορούν να επηρεάζουν πόση πρωτείνη μεταγράφεται από το γονίδιο.

Καθώς η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ελέγχει το μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού, αυτές οι ποικιλομορφίες ενδεχομένως μπορεί να βλάψουν τις διαδικασίες που μπορούν να εμποδίσουν την ημικρανία που συνδέεται με το στρες.

Πηγές:
ENCP Congress,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας