Νέα έρευνα του King's College London, εντόπισε γονίδιο που εκτιμάται ότι συνδέεται με εγκεφαλική βλάβη σε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα.
Ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με φλεγμονή στη μητέρα ή στο μωρό λόγω λοίμωξης και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο- οδηγώντας σε εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό και αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε ποσοστό έως 30% των πρόωρων.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature communications ανέλυσε το ρόλο των μικρογλοίων που ελέγχουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο και πώς ανταποκρίνονται στη φλεγμονή που συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το γονίδιο DLG4 που εκτιμάται ότι εμπλέκεται στον έλεγχο της φλεγμονώδους διαδικασίας στον εγκέφαλο.
Η έρευνα σε συνεργασία με το Inserm and Paris Diderot University και το Duke-NUS Medical School στη Σιγκαπούρη περιλάμβανε ανάλυση γονιδιώματος περισσότερων των 500 απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλων νεογνών και μοντέλων φλεγμονής σε ποντικούς για να εντοπιστούν διαφορές στον τρόπο έκφρασης του DLG4 στα μικρογλοία και στις 2 περιπτώσεις.
Ο καθηγητής David Edwards, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι το γονίδιο DLG4 εκφράζεται διαφορετικά στα μικρογλοία όταν ο εγκέφαλος έχει υποστεί βλάβη από φλεγμονή.
Πηγές:
Nature communications.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξημένος κίνδυνος κατάποσης ξένων σωμάτων από παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων
GLP-1 αγωνιστές: Πιθανή προστασία των οστών σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 [Μελέτη]
Αναστάτωση για τη Μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Χαλκιδικής