Νέα έρευνα προειδοποίησε πρόσφατα ότι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σχεδόν το 45% των διαγνώσεων καρκίνου έγινε τους πρώτους 6 μήνες μετά τη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Dr Jacobo Rogado, του Hospital de La Princesa in Madrid, δήλωσε ότι έρευνες σε αποβιώσαντες υπέδειξαν ότι ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά το μέγεθος της σχέσης δεν έχει περιγραφεί.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν νέα έρευνα που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να διαπιστώσουν αν η σχέση υπάρχει και ποιοι παράγοντες ενδεχομένως μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές επισκόπησαν ιατρικά αρχεία 914 ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνολικά, 381 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια για να περιληφθούν στην έρευνα και παρακολουθήθηκαν 18 μήνες από τη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 29 από τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, ποσοστό 7,6%,  διαγνώστηκαν με καρκίνο, πιο συχνά στο παχύ έντερο, στον πνεύμονα και στον προστάτη.

Αυτό ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο των 17 ασθενών με βάση τη στατιστική, στο γενικό πληθυσμό.

Ο μέσος χρόνος διάγνωσης καρκίνου μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 6 μήνες.

Σχεδόν τα δυο τρίτα των ασθενών με καρκίνο παρουσιάστηκαν με μεταστατική ή τοπικά εξελιγμένη νόσο.

Πολυπαραγοντική ανάλυση έδειξε ότι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, (άνω των 76), προηγούμενη διάγνωση καρκίνου, υψηλά επίπεδα ινωδογόνου και χαμηλά αιμοσφαιρίνης συνδέονταν με καρκίνο.

Ο Rogado δήλωσε ότι η εμφάνιση καρκίνου σε επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτή του γενικού πληθυσμού. Όταν γινόταν διάγνωση κακοήθειας, ο καρκίνος ήταν συνήθως σε προχωρημένο στάδιο και η διάγνωση γινόταν εντός 6 μηνών από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό δείχνει ότι ο καρκίνος ήταν ήδη παρών όταν συνέβη το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά δεν υπήρχαν συμπτώματα.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο ESMO 2017 στη Μαδρίτη.

Πηγές:
European Society for Medical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
24ο Συνέδριο ‘’New Trends in Cardiology 2024’’
Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα
Παράταση στις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων που έχουν λήξει