Η κατάθλιψη είναι σωματική νόσος που προκαλείται από λανθασμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη, δήλωσαν ερευνητές.

Ερευνητές του University of Cambridge στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, οδηγώντας σε αισθήματα δυστυχίας, κούρασης και ματαιότητας.

Μπορεί να είναι σύμπτωμα της αποτυχίας της απενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από τραυματισμό ή νόσο και είναι κάτι παρόμοιο με τη χαμηλή διάθεση που έχουν άνθρωποι όταν πολεμούν έναν ιό όπως η γρίπη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόσφατες έρευνες και κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η αντιμετώπιση της φλεγμονής φαίνεται να περιορίζει την κατάθλιψη.

Ο Ed Bullmore, δήλωσε ότι είναι αρκετά σαφές ότι η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Σε σχέση με τη διάθεση, υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της φλεγμονής και συμπτωμάτων κατάθλιψης

Ερευνητές του Cambridge και Wellcome Trust, ελπίζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο για να εξετάσουν αν αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί αντιφλεγμονώδη αντίσταση όταν αισθανθεί απειλή, οδηγώντας σε ευρείες αλλαγές στον οργανισμό, όπως αυξημένα ερυθρά αιμοσφαίρια περιμένοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να ιαθεί μια πληγή, σύντομα.

 

Πηγές:
University of Cambridge

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια