Ερευνητές ανέπτυξαν τεχνική που μπορεί με ακρίβεια να διαχωρίζει τους παλμούς του εμβρύου από τον περιβάλλοντα θόρυβο σε ακουστικές καταγραφές, εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική και μη παρεμβατική παρακολούθηση του εμβρύου κάνοντας πιο ασφαλή την κύηση.

Η νέα τεχνική αφορά την εξέταση των ήχων της κοιλιάς της μητέρας από τον γιατρό, τοποθετώντας αισθητήρες δόνησης και καταγράφοντας τα ακουστικά σινιάλα από την καρδιά του εμβρύου.

Είναι αρκετά απλό ώστε η μητέρα δυνητικά να τοποθετεί τους αισθητήρες στην κοιλιά της, στην άνεση του σπιτιού της, και να κάνει ηχογραφήσεις που ο γιατρός της θα μπορεί να αναλύσει.

Τα αποτελέσματα θα μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν πιο ασφαλή την κύηση, δήλωσε η ερευνήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Ελισάβετ Κουτσιάνα.

Μέχρι τώρα, η χαμηλή ακουστική ενέργεια του παλμού του εμβρύου, μαζί με άλλους ήχους όπως ο παλμός και η αναπνοή της μητέρας, καθώς και θορύβους από το πεπτικό της σύστημα καθιστούν δύσκολο να ξεχωρίσει με ακρίβεια ο καταγεγραμμένος ήχος του παλμού του εμβρύου.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνική μαθηματικής ανάλυσης (Wavelet Transform-Fractal Dimension) για να απομακρύνουν το θόρυβο των ήχων των πνευμόνων και των εντέρων.

Οι ερευνητές μπορούσαν καθαρά να διαχωρίσουν τους ήχους της καρδιάς του εμβρύου σε αυθεντικές ηχογραφήσεις εμβρύων και εξομοιώσεις υγιών καρδιών.

Μπορούσαν να αναγνωρίζουν τους ήχους της καρδιάς, ακόμα και στην παρουσία άλλων θορύβων.

Πηγές:
Frontiers in Bioengineering and Biotechnology,.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna