Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής σε καθημερινή βάση σε συνδυασμό με κατάλληλη άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα άσθματος και να συμβάλει σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Louise Lindhardt Toennesen, του Bispebjerg University Hospital στη Δανία, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ασθενείς με άσθμα που είναι παχύσαρκοι μπορούν να ωφεληθούν από καλύτερη διατροφή και αυξημένη  άσκηση.

Για την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο European Respiratory Society International Congress 2017 οι ερευνητές μελέτησαν 149 ασθενείς που τοποθετήθηκαν τυχαία σε μια από 4 ομάδες. Μια ομάδα έπρεπε να ακολουθήσει διατροφή με πολλές πρωτεΐνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άλλη ομάδα έλαβε μέρος σε μαθήματα άσκησης 3 φορές την εβδομάδα, που περιλάμβανε και δραστηριότητα έντονης άσκησης, η τρίτη ομάδα έλαβε μέρος σε μαθήματα άσκησης και ακολούθησε τη διατροφή και η ομάδα ελέγχου δεν έκανε τίποτα από τα δυο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συνδυασμός διατροφής και άσκησης βελτίωσε τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς και τα επίπεδα φόρμας.

Κατά μέσον όρο, όσοι έλαβαν μέρος στην άσκηση και ακολούθησαν τη διατροφή είχαν καλύτερο σκορ συμπτωμάτων άσθματος κατά 59% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η Toennesen σημείωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι με άσθμα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε υγιεινά και να λαμβάνουν μέρος σε σωματική δραστηριότητα.

Πηγές:
European Respiratory Society International Congress

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς