Περισσότεροι από 1.000 ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το φετινό 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής Ρευματολογίας, (14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017), που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Ρευματολογίας (PReS), για πρώτη φορά στην Αθήνα, και διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφεραν στα μήνυματά τους ο Πρόεδρος της PReS, καθηγητής Berent Prakken (Ουτρέχτη, Ολλανδία) και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Έλενα Τσιτσάμη (Υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικής Ρευματολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία») «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Αθήνα, γενέτειρα πολιτισμού και επιστημών, φιλοξενεί το 24ο συνέδριό μας. Τα τελευταία 24 χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην Παιδιατρική Ρευματολογία. Από τις ενέσεις χρυσού και τα στεροειδή έχουμε περάσει πια στους βιολογικούς παράγοντες και τους βιοδείκτες. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν, όχι μόνο για τους κλινικούς γιατρούς που φροντίζουν τους ασθενείς, αλλά και για τους επιστήμονες που προσπαθούν να ξεμπλέξουν το “κουβάρι” των περίπλοκων αυτών νοσημάτων καθώς και για τους ίδιους τους ασθενείς που καθημερινά επωμίζονται το βάρος της νόσου τους».

Στην Τελετή Έναρξης του 24ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικής Ρευματολογίας, την κεντρική ομιλία με τίτλο “Molecular and cellular mechanisms driving chronic inflammation andautoimmunity” εκφώνησε ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής κ. Γεώργιος Κόλλιας, διεθνώς αναγνωρισμένος για πρωτοποριακές έρευνες του αναφορικά με την ανάπτυξη βιολογικών θεραπειών για τα ρευματικά νοσήματα και, γενικότερα, με την κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που υπόκεινται των χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονταν όλοι σχεδόν οι διεθνώς διακεκριμένοι ερευνητές του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Καθηγητή Johannes W.J. Bijlsma (Ουτρέχτη, Ολλανδία), Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Η συμμετοχή του τελευταίου υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασυνδεσιμότητας και συνεργασίας μεταξύ των κλινικών και εργαστηριακών ερευνητικών της Παιδιατρικής Ρευματολογίας και των ρευματολόγων των ενηλίκων. «Οι μικροί ασθενείς μας», ανέφερε η κ. Τσιτσάμη, «αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, ενηλικιώνονται και, από κάποια ηλικία και μετά, θα πρέπει να παρακολουθούνται από ρευματολόγους ενηλίκων. Οπότε οι τελευταίοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες των παιδιατρικών ρευματολογικών νοσημάτων».

Όπως τόνισε η κ. Τσιτσάμη, ιδιαίτερη έμφαση στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου δόθηκε αναφορικά με τις κλινικές δοκιμές των νέων βιολογικών παραγόντων που, τα τελευταία χρόνια, έχουν βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας. «Ιδιαίτερη θέση μεταξύ των σχετικών εργασιών του συνεδρίου κατέλαβαν οι πολυκεντρικές μελέτες που διενεργούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Κλινικών Δοκιμών Παιδιατρικής Ρευματολογίας (PRINTO)», είπε η κ. Τσιτσάμη η οποία είναι και η Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας σε αυτόν τον Οργανισμό. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στην ανακάλυψη βιοδεικτών που επιτρέπουν την ακριβέστερη διάγνωση και ανοίγουν το δρόμο προς μια πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση (personalized medicine) των παιδορευματολογικών ασθενών.

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου διεξήχθη στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και η Συνάντηση Νέων Ερευνητών (Young Investigators Meeting). Σε αυτό το προσυνεδριακό διήμερο, 250 περίπου νέοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Παιδιατρικής Ρευματολογίας, παρουσίασαν και συζήτησαν την ερευνητική τους εμπειρία και αντάλλάξαν απόψεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους. Αυτή η οργανωτική καινοτομία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικής Ρευματολογίας αποσκοπούσε στην ερευνητική και εκπαιδευτική δικτύωση των νέων παιδορευματολόγων αλλά και των κέντρων που τους φιλοξενούν, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών και της παιδορευματολογικής έρευνας αλλά και τη συνακόλουθη οικονομία κλίμακας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια