Πέντε εργαζόμενοι του νοσοκομείου Θριάσιο προσβλήθηκαν από ιλαρά, η οποία είναι σε έξαρση.

Πρόκειται για δύο νοσηλευτές, έναν γιατρό και δύο υπαλλήλους, οι οποίοι προσβλήθηκαν στον χώρο εργασίας, όπως κατήγγειλε την Πέμπτη η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται πόσοι άλλοι έχουν προσβληθεί, καθώς η ιλαρά μεταδίδεται δύο μέρες πριν την συμπτωματολογία και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν κρούσματα σε επαγγελματίες Υγείας, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει:

“Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τη νόσο σε συναδέλφους και ασθενείς. Ειδικά οι ασθενείς που είναι σε ανοσοκαταστολή κινδυνεύουν άμεσα, λόγω των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα, παράλυση)”.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως αν και τα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν έναν μήνα, μόλις πριν λίγες ημέρες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) απέστειλε οδηγία στα νοσοκομεία για έλεγχο αντισωμάτων στους επαγγελματίες Υγείας που γεννήθηκαν μετά το έτος 1972 και δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς.

Για τους γεννηθέντες επαγγελματίες υγείας πριν το 1972, το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί ότι έχουν ανοσία και δεν χρειάζονται να ελεγχθούν.

Αντιδραστήρια

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τονίζει πως το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια, για να γίνεται ο έλεγχος των αντισωμάτων ιλαράς.

Την ίδια ώρα – αναφέρει – οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν μπήκαν στον κόπο καν να ενημερώσουν το προσωπικό για την οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μη μετάδοσης της νόσου.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα εμβόλια ιλαράς.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό