Παιδιά και βρέφη που λαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, αναφέρει νέα έρευνα.

Η αυτοανοσία νησιδίων είναι προπομπός του διαβήτη τύπου 1.

Η βιταμίνη D αντιπροσωπεύει υποψήφιο προστατευτικό παράγοντα για τον διαβήτη τύπου 1, καθώς ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αυτοανοσία, είπαν οι ερευνητές.

Η Jill Norris, του Colorado University – Anschutz, δήλωσε ότι για αρκετά χρόνια υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ των επιστημόνων για το αν η βιταμίνη D περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης της αυτοανοσίας νησιδίων και του διαβήτη τύπου 1.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Diabetes, οι επιστήμονες ερεύνησαν για παράγοντες που προκαλούν τη νόσο και για προστατευτικούς τέτοιους σε 8.676 παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Εντόπισαν αυτοανοσία νησιδίων σε 376 παιδιά και τα συνέκριναν με 1041 που δεν είχαν.

Στα παιδιά με αυξημένο γενετικό κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου, όσα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στη βρεφική και παιδική ηλικία εμφάνισαν στη συνέχεια αυτοανοσία των νησιδίων, σε σύγκριση με αυτά που δεν εμφάνισαν.

Η έρευνα έδειξε ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης  D στην παιδική ηλικία συνδέονται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο αυτοανοσίας των νησιδίων.

Πηγές:
Diabetes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]