Ο εγκέφαλος νεογέννητων με στρες δείχνει αυξημένη αντίδραση στον πόνο, αλλά τα μωρά δεν είναι πιθανό να τον εκφράζουν με κλάμα, έδειξε νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το στρες οδηγεί σε διαχωρισμό μεταξύ της εγκεφαλικής λειτουργίας του μωρού και της συμπεριφοράς του.

Μωρά με στρες θα μπορούσαν να φαίνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στον πόνο, καθώς ο εγκέφαλος ακόμα τον επεξεργάζεται. Ως αποτέλεσμα, οι φροντιστές πιθανόν να υποεκτιμούν την εμπειρία πόνου του μωρού.

Επομένως, πρέπει να εντοπιστούν διαφορετικοί τρόποι για την κατανόηση των μωρών που έχουν στρες, υπέδειξαν οι ερευνητές.

Η Laura Jones, του University College London, δήλωσε ότι όταν τα νεογέννητα περνούν από οδυνηρή διαδικασία υπάρχει μια καλά συγχρονισμένη αύξηση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους και στις συμπεριφορικές αλλαγές τους, όπως κλάμα και γκριμάτσες.

Μωρά με στρες έχουν μεγαλύτερη αντίδραση στον εγκέφαλο μετά από οδυνηρή διαδικασία. Ωστόσο για αυτά τα μωρά η μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα δεν ταιριάζει πια με τη συμπεριφορά τους.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, οι ερευνητές ενέγραψαν υγιή νεογέννητα αγόρια και κορίτσια και μέτρησαν τα επίπεδα στρες με βάση τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο, καθώς και τους παλμούς, πριν και μετά το κλινικά αναγκαίο τρύπημα της φτέρνας.

Ταυτόχρονα, μέτρησαν την αντίδραση στον πόνο με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και τις εκφράσεις του προσώπου.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι μωρά με υψηλότερα επίπεδα στρες έδειξαν μεγαλύτερη εγκεφαλική αντίδραση στη διαδικασία τρυπήματος της φτέρνας. Ωστόσο, η αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου δεν ανταποκρινόταν σε αλλαγή της συμπεριφοράς των μωρών.

Η έρευνα προσφέρει ακόμα ένα λόγο για την αντιμετώπιση και τη φροντίδα των μωρών με τρόπους που να ελαχιστοποιούν τον πόνο και το στρες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
Current Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;