Επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας κατά του Καρκίνου (DKFZ) διερεύνησαν σε επίπεδο κυττάρων την αντίδραση σε λοίμωξη από ελονοσία. Σε σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό Immunity, ανέφεραν χαρακτηριστικά  ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που προστατεύουν τα ποντίκια από τη νόσο. Επιπλέον, σχηματίζονται μακροχρόνια κύτταρα μνήμης, τα οποία παράγουν εκ νέου  αντίσωμα  όταν υπάρχει ανάγκη.

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κινδυνεύουν να αναπτύξουν ελονοσία. Ζουν σε περιοχές όπου τα κουνούπια μεταδίδουν τα μονοκύτταρα παθογόνα της τροπικής νόσου, τα λεγόμενα πλασμώδια. "Το εμβόλιο  που εγκρίθηκε το 2015,  αποδείχθηκε λιγότερο αποτελεσματικό. Η ήδη χαμηλή προστασία των εμβολίων δεν κράτησε πολύ," αναφέρουν οι ερευνητές.

Σε ιδανική κατάσταση, το εμβόλιο πρέπει να προκαλεί αντιδράσεις αντισωμάτων κατά των λεγόμενων σποροζωϊδίων, το παράσιτο της ελονοσίας που μεταδίδεται από τα κουνούπια στους ανθρώπους", εξηγεί η Hedda Wardemann από το DKFZ. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτύχει την καταστροφή του παράσιτου πριν φθάσει στο ήπαρ, η λοίμωξη καταπολεμάται στη γέννησή της, λέει η επιστήμονας.

Οι ερευνητές απομόνωσαν μακρόβια κύτταρα μνήμης Β  από το αίμα των ανθρώπων που ζουν σε περιοχή  υψηλού κινδύνου για ελονοσία τα οποία αποτελούν τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος, με στόχο την καταπολέμηση των ελονοσιακών σποροζωϊδίων. Τα κύτταρα  μνήμης Β φέρουν αντισώματα στην επιφάνειά τους, αλλά δεν τα επισωρεύουν στο αίμα. Ωστόσο, η  ανανεωμένη επαφή με τον παθογόνο παράγοντα οδηγεί στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αντισώματος και κατά τον τρόπο αυτό  αποτρέπεται η μόλυνση.

Οι επιστήμονες, πάντως, βρήκαν τέτοια κύτταρα μνήμης σχεδόν σε όλες τις εξετάσεις  αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς. Η ποσότητα είναι πολύ μικρή για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, είπε η ανοσολόγος.

Πηγές:
 “Immunity“

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προτάσεις για την αναβάθμιση της οδοντιατρικής φροντίδας σε δομές της ΠΦΥ
Ύπνος και μακροζωία: Πώς συνδέονται
Βαριατρική χειρουργική: Ποιος είναι ο ρόλος της στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2