Η υγιεινή διατροφή, με φρούτα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αναπηρία και τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ευρήματα έδειξαν ότι άνθρωποι που ακολούθησαν υγιεινή διατροφή είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πιο σοβαρή αναπηρία, σχεδόν 50% λιγότερες να εμφανίζουν κατάθλιψη, 30% λιγότερες να έχουν σοβαρή κούραση και 40% λιγότερες πιθανότητες να πονούν.

Ως υγιεινός τρόπος ζωής ορίστηκε το να έχει κάποιος υγιές βάρος, να ασκείται τακτικά, να μην καπνίζει, να ακολουθεί υγιεινή διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση και λιγότερη ζάχαρη, καθώς και λιγότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας.

Η Kathryn C. Fitzgerald, του Johns Hopkins School of Medicine, δήλωσε ότι οι ασθενείς συχνά ρωτούν αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν την αναπηρία και πολλοί θέλουν να γνωρίζουν αν παίζει ρόλο η διατροφή.

Ενώ η νέα έρευνα δεν αποσαφηνίζει αν ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης ή αν τα σοβαρά συμπτώματα καθιστούν πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να ακολουθούν υγιεινό  τρόπο ζωής, παρέχει ενδείξεις  για τη σχέση μεταξύ των δυο, δήλωσαν ερευνητές.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology, ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έκαναν προσαρμογή για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναπηρία, όπως ηλικία και διάρκεια της νόσου.

Η έρευνα έγινε σε 6.989 ανθρώπους με όλους τους τύπους πολλαπλής σκλήρυνσης, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας και Εν.Ε.Α.Π. ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ
Πειραματικό φάρμακο βελτιώνει τη ζωή ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια [μελέτη]
Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για τις ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου [μελέτη]