Παιδιά προσχολικής ηλικίας με άσθμα ενδεχομένως μπορεί να έχουν χειρότερα συμπτώματα αν είναι υπέρβαρα.

Σε σύγκριση με παιδιά υγιούς βάρους, παιδιά που ζύγιζαν πολύ και δεν ακολουθούσαν αγωγή για το άσθμα είχαν 37 περισσότερες ημέρες με συμπτώματα το χρόνο.

Έρευνα έδειξε ότι η αύξηση βάρους στην αρχή της ζωής επιδεινώνει την ένταση του άσθματος στους νεότερους ασθενείς.

Ο Dr. Jason Lang, δήλωσε ότι το βάρος δεν εμποδίζει την αποτελεσματικότητα των εισπνεόμενων στεροειδών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση του υγιούς βάρους σε αυτά μπορεί ενδεχομένως να είναι σωστή στρατηγική για τον έλεγχο του άσθματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3 κλινικών δοκιμών μεταξύ 2001 και 2015. Σε 700 παιδιά, 2 έως 5 ετών, το ένα τρίτο ήταν υπέρβαρα.

Ορισμένα παιδιά χρησιμοποιούσαν εισπνεόμενα καθημερινά, ενώ άλλα περιστασιακά. Σε άλλα δόθηκαν placebo, ενώ ορισμένα δεν ακολούθησαν αγωγή.

Τα παραπάνω κιλά και η παχυσαρκία δεν φάνηκε να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών στη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος.

Ωστόσο, τα υπέρβαρα παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν εισπνοές είχαν 70% περισσότερες ημέρες με συμπτώματα άσθματος σε σχέση με παιδιά που δεν ακολουθούσαν αγωγή και είχαν φυσιολογικό βάρος.

Τα βαριά παιδιά επίσης είχαν περισσότερες κρίσεις άσθματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Immunology.

Πηγές:
Journal of Clinical Immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]