Η ιατρική τεχνολογία προχωρά γρήγορα και υπάρχουν συναρπαστικές προοπτικές στον ορίζοντα.

Drones θα μοιράζουν φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές

Με βελτιωμένη τεχνολογία, απομακρυσμένη αγωγή και καλύτερη διανομή ιατρικών υπηρεσιών και φαρμάκων γίνονται σύντομα πραγματικότητα.

Το 2016 αναφέρθηκε ότι μια start-up χρησιμοποίησε drone για τη διανομή φαρμάκων στη Ρουάντα. Η πρακτική έγινε από τότε ρουτίνα και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν ακόμα περισσότερες περιοχές από αυτή τη μέθοδο.

Ίαση νόσων με τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων (CRISPR)

Μια μεγάλη ιατρική καινοτομία είναι η επεξεργασία του DNA εμβρύων για την αποφυγή γενετικών νόσων.

Η μέθοδος είναι υποσχόμενη για την αντιμετώπιση πολλών νόσων, όπως εκφυλιστική νόσο του αμφιβληστροειδούς και κληρονομικές νόσους όπως κυστική ίνωση και αιμορροφιλία.

Αναφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2017 ότι ο FDA προτίθεται να εγκρίνει γονιδιακή θεραπεία για κληρονομικές νόσους του αμφιβληστροειδούς. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αγωγή περισσότερων νόσων.

Ασθενείς με νόσο ASL θα μπορούν να επικοινωνούν με τις σκέψεις τους

Νωρίτερα το 2017 αναφέρθηκε μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τις σκέψεις όσων είχαν λειτουργική εγκεφαλική δραστηριότητα και ολοκληρωτική παράλυση λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, τραυματισμού ή ALS.

Η αρχική έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology. Ενώ τότε η έρευνα ήταν στα αρχικά στάδια είναι υποσχόμενη για το 2018.

Τεχνητό πάγκρεας για τον διαβήτη

Αναφέρθηκε το 2017 ότι τα πρώτα συστήματα τεχνητού παγκρέατος άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά για να βοηθούν τους ανθρώπους με διαβήτη να ρυθμίζουν τα επίπεδα ινσουλίνης.  

Ακόμα δεν διανέμονται ευρέως αλλά μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι πιο πολλά από το 2018 και πέρα.

Το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα τεχνητού παγκρέατος είναι το  Hybrid Close-Loop Insulin Delivery System.

Μείωση της χοληστερόλης LDL

Όταν ισχυρά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης –αναστολείς PCSK9- εγκρίθηκαν από τον FDA το 2015, πολλοί ειδικοί το θεώρησαν τεράστια καινοτομία. Ευρήματα έρευνας ήταν καθησυχαστικά αλλά χρειάζονταν περισσότερες μελέτες για να διαπιστώσουμε αν αυτό θα άνοιγε το δρόμο για φάρμακο με λιγότερες παρενέργειες από τις στατίνες.

Νέες έρευνες ανέφεραν καλά νέα-νωρίτερα το 2017 αναφέρθηκε μείωση 20% της LDL σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 25 982 ασθενείς. Μπορούμε να αναμένουνε ότι το φάρμακο θα χρησιμοποιείται πιο συχνά το 2018.

Ενισχυμένη μετεγχειρητική ανάρρωση

Νέα έρευνα εστίασε στο πρωτόκολλο Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) που αφορά διάφορες μεθόδους για την επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από μια εγχείρηση. Αυτό περιλαμβάνει μετεγχειρητικά πλάνα διατροφής και εναλλακτικές μεθόδους στα αναλγητικά, για την επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Το 2018 περισσότερα νοσοκομεία θα εστιάσουν στο πρωτόκολλο ERAS.

Πιο στοχευμένες και ακριβείς θεραπείες για τον καρκίνο μαστού

Το 2018 θα μπορούσαμε να περιμένουμε πιο στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο στο μαστό, που έχουν σχεδιαστεί για τη στόχευση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των καρκινικών κυττάρων, όπως η πρωτεΐνη που επιτρέπει στα κύτταρα να αναπτυχθούν με κακοήθη τρόπο.

Βελτιωμένες αγωγές για την υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια αντιμετωπίζεται με τη συσκευή CPAP. Ωστόσο, εγκρίθηκε από τον FDA τον Οκτώβριο του 2017 μια λιγότερο επεμβατική συσκευή. Το σύστημα ύπνου Remede -εμφυτεύσιμη συσκευή που αντιμετωπίζει την κεντρική άπνοια ύπνου ενεργοποιώντας νεύρο που στέλνει σήματα στο διάφραγμα για τη διέγερση της αναπνοής- εγκρίθηκε από τον FDΑ.

Μετά από επιτυχείς δοκιμές θα μπορούσε να είναι μια αγωγή που θα βλέπουμε συχνότερα το 2018.

Εμβόλια επόμενης γενιάς

Αναμένεται αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής εμβολίων το 2018. Σε αυτή περιλαμβάνεται τεχνική που θα επιτρέπει τη μεταφορά τους σε απομακρυσμένες περιοχές πιο αποτελεσματικά. Οι εταιρίες ερευνούν για πιο σύντομους τρόπους παραγωγής εμβολίων ώστε να είναι πιο άμεσα διαθέσιμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management