Ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει το φλιτζάνι καφέ που πίνετε το πρωί, ενδεχομένως καθορίζει τις πιθανότητες να εμφανίσετε νόσο του Parkinson, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι άνθρωποι με τη νόσο είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σε σχέση με ανθρώπους χωρίς τη νόσο, ακόμα και αν κατανάλωναν την ίδια ποσότητα καφέ.

Η εξέταση του επιπέδου της καφεΐνης στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να είναι απλός τρόπος να βοηθηθεί η διάγνωση της νόσου.

Ο Shinji Saiki, του Juntendo University School of Medicine, στο Τόκυο, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ καφεΐνης και χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς μεταβολίζεται η καφεΐνη σε ανθρώπους με τη νόσο.

Ο David G. Munoz, πρόσθεσε ότι αν επαληθευτούν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εύκολο τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, πιθανόν ακόμα και πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η νόσος είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκες στο Neurology, οι ερευνητές εστίασαν σε 108 ανθρώπους με τη νόσο, για 6 χρόνια και 31 ανθρώπους ίδιας ηλικίας που δεν είχαν τη νόσο και κατανάλωναν 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Το αίμα τους εξετάστηκε για καφεΐνη και 11 υποπροϊόντα που παράγει ο οργανισμός καθώς μεταβολίζει καφεΐνη. Εξετάστηκε και για γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό καφεΐνης

Δεν φάνηκαν διαφορές στα γονίδια που συνδέονται με την καφεΐνη ανάμεσα στις 2 ομάδες.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management